Vanyarc község honlapja

Kis község nagy múlttal Nógrád megye déli csücskében...

VanyarcON - újság

vanyarc hirek vanyarc on aprilis 20220413

vanyac munipolis

Elektronikus ügyintézés

elugy banner vanyarc elektronikus ugyintezes logo

Közérdekű

Közérdekű telefonszámok Vanyarcon

"Szelektív" napok

Szelektív hulladék gyűjtési napok:

2024.02.09. (péntek)

2024.02.23. (péntek)

2024.03.08. (péntek)

2024.03.22. (péntek)

2024.04.12. (péntek)

2024.04.26. (péntek)

2024.05.10. (péntek)

2024.05.24. (péntek)

2024.06.14. (péntek)

2024.06.28. (péntek)

2024.07.28. (péntek)

2024.07.28. (péntek)

2024.08.09. (péntek)

2024.08.23. (péntek)

2024.09.13. (péntek)

2024.09.27. (péntek)

2024.10.11. (péntek)

2024.10.25. (péntek)

2024.11.08. (péntek)

2024.11.22. (péntek)

2024.12.13. (péntek)

2024.12.27. (péntek)

 

Zöldhulladék:

2024.04.04. (szombat)

2024.05.30. (csütörtök)

2024.08.26. (hétfő)

2024.11.11. (hétfő)

 

Lomtalanítás:

2024.03.23. (szombat)

Körzeti megbízott

Körzeti megbízott Vanyarcon

Minden hónap második hetének szerdáján 8:30 órától 9:30 óráig.

Vanyarc körzeti megbízottja: Patai Norbert r. főtörzsőrmester (+36-70/399-51-31)

Polgárőrség

Vanyarci Polgárőrség

Telefonügyelet: 06-30-629-6505

Perkapu

Vanyarc - Perkapu nyomtatványok (K01, P26)

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program

eTanácsadó pont

etanacsado logo

Digitális jólét program pont

eMagyarország pont Vanyarcon

Közérdekű adatok

Közérdekű adatok

logo nemzeti jogszabalytar

Magyar Államkincstár

Vanyarci könyvtár a Facebook-on

Vanyarc Könyvtár a Facebook-on

Ügyfélkapu

Vanyarc egy virágzó úton…..

Nógrád megye déli részén, a Cserhát hegység szélén fekszik egy fejlődő 1200 lelket számláló község, Vanyarc. Az olvasóinknak a falucska neve bizonyára a Haluskafesztiválokról ismert, amely már 17 éve óriási sikernek örvend bel- és külföldön is. A 18. század elején a környező nógrádi településekről és a zólyomi járásból érkező szlovák telepesekkel újratelepült nemzetiségi község öt társsal együtt eredményesen pályázott az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Partnerséget építünk programban, amelynek köszönhetően a kínált szolgáltatások palettája megnőtt. A SKHU/1601/1.1/175 számú projekt sokatmondó megnevezést kapott, Palócföld - Hont - Podpol'anie: Közös hagyományőrző tematikus út kialakítása és látogatóbarát fejlesztése.

Együtt a közös úton

A partnerek a térség új és meglévő attrakcióinak, kulturális hagyományainak és természeti értékeinek effektívebb kihasználását, tematikus utak fejlesztését és összekapcsolását, valamint egy fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozását, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztését tűzték ki célul. Mindezeknek köszönhetően újszerű elemek jöttek létre a kínálatban: műhelyek, vándorkiállítások, okostérkép alkalmazással új tematikus útvonalak gyalogos, kerékpáros és autós változatban, a kulturális és természeti értékeket összekapcsolása érdekében. Az érintett területek állandó kiállításokkal, rendezvényekkel, hagyományos játszóudvarokkal gazdagodtak, amelyek a családi programok és más turisztikai látványosságok lebonyolításához kínálnak ideális teret. A projektben résztvevők közös célkitűzése a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új kínálati elemeket összeállítani, továbbá közös marketing tevékenység, információs pontok kialakítása, útifilm készítése, tudományos kutatás végzése és nem utolsó sorban publikációs tevékenység.

Magtól a kenyérig

A Palócland – Hont – Podpoľanie projekt 1 301 386,91 EUR támogatást nyert, amelyből a vanyarci ERDF forrás bruttó 245 913,95 EUR. Ebből 85% Uniós fedezettség, 10%-a a Magyar Állam részéről támogatott és a maradék 5% az önerő volt. A két éves munka 2018. január 1-jétől kezdődött. A település projekt menedzsere Nedeliczki Teréz tájékoztatott, hogy a Községi Önkormányzat Hrncsjár Mihályné polgármesterrel az élen közös pályázatot nyújtott be a Heves megyei Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvánnyal, a Szlovák Nemzeti Múzeummal, a Detva-i Kommunikációs Központtal és Hrušov községgel karöltve. A vezető kedvezményezett a Palóc Út Kulturális és Turisztikai Klaszter Egyesület volt. A résztvevők ebben a határon átnyúló projektben az önmegvalósítás legkülönbözőbb formáit látták.

Támogatott projektek a palócok földjén

A főpályázó a tematikus utak fejlesztését, a szervezet és a program szélesebb körben való ismertetését tűzte ki elsődleges célként, továbbá a Palóc kultúra népszerűsítését a nemzetközi érdeklődés felkeltését és a régióba érkezők számának növelését sem hagyta figyelmen kívül.

Végeredményként megemlítendők az új kiállítási terek, játszóudvarok, reklámanyagok, túratérképek, leporellók a tematikus utak népszerűsítéséről, továbbá a 21. századi szoftverek létrehozása, mint például Online csipkeverő program, amely egyszerűbb csipkeverési minták készítését mutatja be, vagy a GUIDE@HAND mobil applikáció, mely digitális idegenvezetést biztosít, útifilm és egy 3 D-s imázs film a Palócföldről. A szerteágazó kínálat bizonyára a térség turisztikai előre menetelét szolgálja majd.

A Heves megyei Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány 2018-ban a projektnek köszönhetően befejezte a mátraderecskei „Palóc Pajta“ és az épületet körülvevő kerítés kialakítását, valamint felújította és kibővítette a recski alkotóházat, továbbá a Tájház udvarát és raktárépületét. A beruházásoknak köszönhetően alkalom nyílt a hagyományos népművészet és a kulturális örökség bemutatására különböző foglalkozáson keresztül.

A Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, az alsósztregovai Madách - kastély parkjának felújítását tűzte ki célul. A terület a pihenést, rekreációt és a kultúrát hivatott szolgálni. Hasonló megújulást kapott az 1936-ban épített és 2013 felújított Madách síremlék a kriptával egyetemben, amely Rigele Alajos alkotása.

A DETVA-i Kommunikációs Központ két szakmai dokumentumot dolgozott ki, mégpedig a Podpoľanie tradicionális öltözéke és annak változásai, ill. a régió népi építészete és szakrális emlékei. Ennek kapcsán több ruha replikája készült el, valamint a népi építészet épületeinek hordozható másai - gazdasági épület, istálló pajtával és szalmatetős faviskók-, amelyek a Poľana-hegyaljai Folklórfesztiválon kerültek bemutatásra. A „Podpoľanie Kulturális Út” idegenforgalmat célzó projekt keretén belül a Kommunikációs Központ térképeket, eseménynaptárt adott ki és fotófalat létesített egy vidám emlékfénykép készítésére.

Hrušov község elsődleges célja a Honti Parádé látogatottságának növelése és menedzselése volt. Ennek elérését a helyszínéül szolgáló Művelődési Ház, Amfiteátrum és Tájház felújításában látta, valamint egy útifilm elkészítésében Hrušov látványosságairól és a Honti Parádéról.

És vajon mivel rukkoltak elő a vanyarciak? Erről beszélgettünk a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intélzete vanyarci regionális központja vezetőjével, aki a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének az elnöke és most jelenleg a Palócland-Hont–Podpolanie prejektben a vanyarci pályázat projektmenedzsere.

Beszélgetés Nedeliczki Terézzel

2019. október 18-án egy Study Tour, december 11-én helyi sajtótájékoztató keretében mutatták be az újságíróknak, média szakembereknek Vanyarc Községi Önkormányzat három turisztikai beruházását. Hogyan értékeli így a projekt végén az eltelt időszakot, az elért eredményeket?

  • Hosszú utat tettünk meg idáig. Nem is volt mindig zökkenőmentes, de hiánypótló, fontos turisztikai objektumokkal lettünk gazdagabbak, melyek a település lakóin kívül a régiónknak és a határon átnyúló kapcsolatainknak, közös programjainknak is jó szolgálatot tesznek.
    Mit emelne ki most a leendő szolgáltatások közül?
  • Most elsősorban a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete vanyarci régióközpontja részére felújított volt Dessewffy „kastélyt” emelném ki, nem kisebbítve ezzel a másik kettő fontosságát és szerepét. Tudnunk kell azt, hogy a régiónknak még önálló épülete sosem volt, most lesz és fontos, hogy ebben az 1763-ban épült patinás kúriában az előadások, szakkörök, rendhagyó órák, értekezletek, konferenciák, szakmai képzések mellett helyet kapjanak a régiónk tárgyi és szellemi értékeit bemutató un. klasszikus és interaktív stílusú kiállítások. Egy termet pedig szlovák-magyar régiós könyvtári teremmé alakítunk. A szabadtéri színpad felújítása, az új színpadfedés többek között a mindig szeptember második szombatján, idén szeptember 12-én, megrendezésre kerülő Haluskafesztiválunkat, annak fellépőit és közönségét is szolgálja. A Patkolt Tojások Múzeuma pedig egyedi és ritka gyűjteménynek ad helyet, de ezen túl persze még a kézművesség, a népi játékok, helyi népszokások, gasztronómiai bemutatók színhelye is lesz.

(NT/RA – L’udové noviny 2020.01.23.)


Méltó keretek a hagyományoknak

VANYARC - A cél, hogy minél tovább éltessék a tradíciót…

A település Önkormányzata, a Palóc Út Kulturális és Turisztikai Klaszter Egyesület, a detvai Komunikačné Centrum, a Heves megyei Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, a Slovenské národné múzeum, valamint Hrušov a közösen benyújtott Interreg V-A nevű és a Palócland-Hont-Podpol’anie címet viselő pályázata által három turisztikai beruházás vette kezdetét még a tavalyi év elején a településsel.

A határokon átnyúló projektek célja a térség vonzerejének és látogatószámának növelése, a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása.

Fontos szempont a fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése. Vanyarcon, a december végén lezáruló beruházás keretein belül megvalósult a Patkolt Tojások Múzeumát befogadó régi épület teljes körű, külső-belső felújítása, népi játszóudvar kialakítása.

A Dessewffy-Kúria épülete a belső felújítással új funkciót kap. A patinás kúria a jövőben helyet adhat helytörténeti és néprajzi kiállításoknak, kortárs képzőművészeti és vándorkiállításoknak, rendhagyó óráknak, előadásoknak, a palóc és szlovák hagyományok tükrében.”

(Kakuk Klaudia-Nógrád Megyei Hírlap, 2019.12.21.)


Meghívó a vanyarci Haluskafesztiválra

Palócland...

palocland 20180527

Haluskafesztivál - 2012

Haluskafesztivál - 2012 - Vanyarc

Kamera telepítés

Vanyarc játszótereinek biztonsági kamerával történő megfigyelése

Haluskafesztivál - 2011

Haluskafesztivál - 2011 - Vanyarc

Játszóterek fejlesztése

Játszóterek fejlesztése Vanyarcon

Határtalanul

”Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek”

Európa Nap

"Színes Együttlét" - Európa Nap - 2012 - Vanyarc

Könyvtárátadás Vanyarcon

ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0031

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.